top of page

Esther Brittijn

pic 1.jpg

Kun je een bepalend moment of werk delen dat je geïnspireerd heeft om je reis in de kunst te beginnen? Hoe vormen je invloeden je werk vandaag?

Als kind al had ik een fascinatie voor de wereld om mij heen, voelde altijd de behoefte om dingen mooier te maken. Nog steeds haal ik mijn inspiratie uit alledaagse dingen: de natuur, vakanties, sociale media, allemaal momentopnames die zich in mijn hoofd vertalen naar kunst.

Pas toen wij met ons gezin in 2016 naar Almere-Hout verhuisden, ontstond het idee om zelf kunst te gaan maken vanwege de vele lege muren.

Met een achtergrond en opleiding in de mode dacht ik dat wel even te doen, dat viel best tegen. Maar vanaf dat moment ben ik wel een eigen stijl gaan ontwikkelen.

Picture2.jpg

Kun je ons meenemen door je creatieve proces? Hoe ga je over van een initiële idee naar een afgewerkt stuk

Als ik een idee heb voor een kunstwerk, zie ik meestal al voor me hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Het begint met een schets, vervolgens bedenk ik hoe het kunstwerk op te bouwen. Het zijn altijd meerdere lagen van verschillende materialen.

De basis van al mijn werken wordt gevormd door een mix van stuc, de mogelijkheden hiermee zijn onuitputtelijk.

De laatste fase, de afwerking met verschillende lagen acrylverf, geeft het kunstwerk pas de definitieve uitstraling. Ik ga net zolang door met het aanbrengen van verschillende kleuren en lagen totdat ik het werk “voel”, dan is het af.

Elke kunstenaar komt uitdagingen tegen. Kun je een significante uitdaging bespreken die je bent tegengekomen in je artistieke carrière en hoe je deze hebt overwonnen?

Het creëren van een eigen stijl is best lastig. Het is een proces van verschillende technieken en materialen uitproberen. Door eerst diverse teken- en schilder cursussen te volgen heb ik vooral geleerd wat ik niet wil of kan maken. Hierdoor is het voor mij wel steeds duidelijker geworden welke kant ik op ga.

Picture3.jpg
Picture4.jpg

Hoe is je kunst door de jaren heen geëvolueerd? Zijn er bepaalde fasen of veranderingen in je werk die je kunt delen?

De eerste ideeën voor het maken van kunst kwamen door vele filmpjes die ik had gezien over acrylgieten. Na een masterclass epoxy gieten ben ik daar enige tijd mee bezig geweest. Uiteindelijk ben ik de epoxy gaan combineren met stuc. Het contrast tussen het gladde en het ruwe materiaal sprak mij aan.

Door te werken met een speciale stucmix ontdekte ik de veelzijdigheid hiervan.

Je kunt er bijvoorbeeld steenachtige structuren mee creëren maar het kan ook heel glad afgewerkt worden.

Wat wil je dat mensen voelen of begrijpen wanneer ze je werk bekijken? Is er een persoonlijke boodschap of thema dat je probeert over te brengen door je kunst?

Mijn werk heeft geen speciale boodschap, wel vind ik het belangrijk om materialen her te gebruiken, zoals eierdozen, verpakkingsmateriaal, kapotte jeans of oude gordijnen.

Zelfs afvalmaterialen kunnen de bron van inspiratie zijn.

Picture5.jpg
Picture6.png
bottom of page